CASE: Sociale tewerkstelling als hefboom voor een duurzaam deelinitiatief

Op Wielekes Hasselt onderzocht tijdens de design- en innovatiesessies van de Green Deal Huren en Delen hoe ze sociale tewerkstelling kunnen integreren in hun deelinitiatieven. Door samen te werken met organisaties uit de sociale economie wil Op Wielekes het beheer van uitleendiensten structureel ondersteunen én inzetten op inclusie. Zo ontstaat een model dat niet alleen ecologisch, maar ook sociaal duurzaam is.

Organisatie

Op Wielekes Hasselt biedt kinderen toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat, via een gebruiksvriendelijke uitleenformule. Sinds kort bundelt de organisatie haar krachten in een vzw-structuur met drie deelwerkingen: Op Wielekes, de Bib der Dingen en het Open Klus Atelier.

 

Uitdaging: Deelinitiatieven vergen structurele ondersteuning

Het dagelijks beheer van een uitleendienst vraagt veel praktische inzet. Voor Op Wielekes Hasselt biedt samenwerking met de sociale economie kansen om het initiatief operationeel haalbaar te houden. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om voldoende middelen te vinden voor begeleiding van mensen in een traject van dagbesteding of tewerkstelling.

 

Kansen: Win-win tussen sociale tewerkstelling en circulaire diensten

De uiteenlopende taken binnen een deelinitiatief — van herstellingen tot logistiek en klantenwerking — bieden veel mogelijkheden voor samenwerking met sociale tewerkstelling. Zo ontstaat waardevolle dagbesteding én blijft het deelmodel duurzaam functioneren. Dit opent perspectieven voor een inclusieve en circulaire werking.

 

Oplossing: Verbreding van de werking en zoektocht naar financiering

Om het model toekomstbestendig te maken, werd de werking van Op Wielekes Hasselt verbreed en geformaliseerd in een vzw. Binnen deze structuur wordt gezocht naar nieuwe inkomstenbronnen: via subsidies, crowdfunding, sponsoring en het betalend openstellen van het werkatelier voor externen. Zo bouwen ze verder aan een sociaal gedragen en financieel leefbaar initiatief.