5 aanbevelingen voor lokale besturen

Huren en delen speelt een cruciale rol in de toekomst van steden en gemeenten. Het versterkt niet alleen de lokale economie, maar ook de betrokkenheid in en leefbaarheid van buurten.

Van boeken delen naar alles delen

De deeleconomie heeft potentieel. Het lenen van boeken uit bibliotheken is een praktijk die volledig ingeburgerd is. Dit succesverhaal toont dat huren en delen werkt, maar ook dat er nog veel onbenut potentieel is. Meer huren en delen kan bijdragen tot:

  • een efficiënt gebruik van ruimte en middelen;
  • toegang tot kwaliteitsvolle producten op een betaalbare manier;
  • verbondenheid tussen bewoners;
  • het behalen van klimaatdoelstellingen.

 

5 aanbevelingen om huren en delen te bevorderen 

Lokale besturen kunnen een cruciale rol spelen in het stimuleren en faciliteren van de deeleconomie. Door strategische partnerschappen te vormen en initiatieven te ondersteunen, kunnen steden en gemeenten een significante bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst via de volgende acties:

  1. Ondersteun deeleconomie-initiatieven: Voorzie subsidies of belastingvoordeel voor bedrijven en organisaties die gedeelde diensten aanbieden. Dit kan variëren van deelauto’s tot gereedschapsbibliotheken, waarmee je inwoners toegang geeft tot middelen zonder dat ze deze zelf hoeven aan te schaffen.
  2. Ruimte voor gedeelde activiteiten: Creëer plekken voor gemeenschappelijke tuinen, sportfaciliteiten en buurtcentra.
  3. Verminder de regeldruk: Zet een regelluwe experimenteerruimte op voor startups en lokale initiatieven in de huur- en deeldiensten.
  4. Stimuleer gemeenschapsprojecten: Ondersteun lokale projecten zoals buurtbibliotheken, uitleenpunten en collectieve energie-initiatieven.
  5. Ondersteun innovatieve mobiliteit: Bevorder innovatieve deelmobiliteit, zoals deelauto’s en -fietsen, om verkeersdruk te verlichten en leefruimte op straat te creëren.

 

 De gemeente of stad als deler

Als gemeente of stad kan je zelf als deler optreden. Naast de aanzienlijke besparingen die het kan opleveren, heeft het ook andere voordelen: 

  • optimaliseren van kosten en middelen door diensten te delen,
  • onderhoud en aanschafkosten verlagen door gezamenlijk gebruik,
  • minimalisering van kosten en maximalisering van efficiëntie,
  • ontwikkeling van duurzame mindset door gemeenschappelijk beheer.

Verleye, K., De Keyser, A., Raassens, N., Alblas, A. A., Lit, F. C., & Huijben, J. C. (2024). Pushing forward the transition to a circular economy by adopting an actor engagement lens. Journal of Service Research, 27(1), 69-88.