Nieuws en Evenementen

Lees alles over de nieuwe ontwikkelingen in het circulair landschap van het Huren en Delen.

Huren | Nieuws filter
Slimme lockers, intelligente vergrendelingssystemen, QR-code labels die toegang geven tot instructievideo’s, … Dienstverlening in de huur- en deeleconomie wordt steeds slimmer.
De Sharing Summit is het netwerkevent voor de huur- en deelmarkt in Vlaanderen. Op 28 november 2024 gaat de tweede editie van de Sharing Summit door in het Wintercircus te Gent.
11 juni verzamelden we in De Punt voor de workshop rond het potentieel van slimme lockers voor de huur- en deeleconomie. Benieuwd naar wie er allemaal aanwezig was en met welk doel? Lees het hier na.
Om je up-to-date te brengen over de verschillende lockersystemen in Europa en werkende use cases organiseerden we op 4 juni een webinar.
Gent, donderdagmiddag 14 december. In het verrassende Zebrastraat-complex in Gent gonst het van de energie. Hier vindt vannamiddag de allereerste Sharing Summit plaats. Dit initiatief van de Green Deal Huren en Delen verenigt pioniers, gevestigde waarden en veranderaars in de Vlaamse huur- en deelmarkt. Het publiek is divers. De opkomst hoog. De verwachtingen hooggespannen.
Als we kijken naar de Green Deal Huren & Delen, dan stellen we vanuit het Center for Service Intelligence – UGent en VITO vast dat de deelnemende organisaties verschillende types product-service systemen vertegenwoordigen.
Op 28 juni vond de tweede workshop plaats: ‘Find the gaps, get connected’. Tijdens die workshop doken deelnemers aan de hand van een value propositie canvas dieper in de relatie tussen het huidige product/service aanbod en de noden van de doelgroep.
Een eerste onderzoek van het Center for Service Intelligence (Universiteit Gent) in het kader van de Green Deal Huren en Delen toont aan dat consumenten enkel bereid zijn om te betalen voor huur- en deelinitiatieven bij een beduidend lagere prijs dan de nieuwprijs van een product. Echter, prijzen variëren sterk over de verschillende industrieën en soorten producten.
Op 25 mei vond de eerste van de zes workshops plaats: ‘Explore your challenge’. Tijdens die workshop kregen de deelnemers een beter inzicht in hun eigen uitdagingen dankzij individuele reflectie (deep dive) en een kennisuitwisseling met de andere deelnemers.
Op 25 april 2023 werd de Green Deal Huren en Delen ondertekend door 60 bedrijven en organisaties actief in de huur- en deelmarkt. Ze hebben één missie: de shift naar gedeeld gebruik van producten realiseren. De Green Deal Huren en Delen wil de huurmarkt- en deelmarkt versterken, verduurzamen en verenigen.