Op 25 april 2023 werd de Green Deal Huren en Delen ondertekend door 60 bedrijven en organisaties actief in de huur- en deelmarkt. Ze hebben één missie: de shift naar gedeeld gebruik van producten realiseren. De Green Deal Huren en Delen wil de huurmarkt- en deelmarkt versterken, verduurzamen en verenigen.
De Green Deal Huren en Delen is een initiatief van vzw Wij delen en Vlaanderen Circulair, gesteund door de Living Labs subsidie van VLAIO.
Van de elektrische boor in de garage, tot de complexe mixer achteraan in de kast, we hebben allemaal te veel producten die we amper gebruiken. De Vlaming heeft gemiddeld 5000 euro aan spullen die hij zelden benut. Met de Green Deal Huren en Delen gaat een collectief van bedrijven en kennisorganisaties gedurende 3 jaar de kansen en uitdagingen van de huur- en deelmarkt ontdekken. Vlaanderen is het eerste land in de Europese Unie dat een Green Deal omtrent dit thema start.
De afgelopen jaren heeft gedeeld gebruik in Vlaanderen lichtjes aan populariteit gewonnen. Heel wat uitleendiensten zien hun community gestaag groeien. Autodelen ziet een groei van 10%. Voor heel wat type producten komen nieuwe spelers op de markt. Bij Porceleen kan je terecht voor keukentoestellen, op Gravelbike.be kan je een topfiets huren. Ook retailers zoals AS Adventure en Decathlon bieden meer en meer producten te huur aan. Deelplatform Peerby.be heeft reeds 38.000 particuliere gebruikers, en Bullswap bedient 6.400 professionele klanten.
“Verhuurbedrijven kunnen de transitie naar de circulaire economie een enorme duw geven. Door hun zorg voor producten kunnen deze langer worden verhuurd, maar worden ze ook optimaal gebruikt.” Lieven D’hont – Coördinator Green Deal Huren en Delen
Om deze grote uitdagingen collectief aan te pakken initieerde Wij delen samen met Vlaanderen Circulair, 3 jaar geleden via het Green Deal Loket van Departement Omgeving de Green Deal Huren en Delen. Dankzij de steun vanuit de Living Labs subsidie van VLAIO kan de Green Deal nu ook van start gaan. Het deelnemersveld bestaat uit verhuurbedrijven, productiebedrijven, retailers, burgerinitiatieven, deelplatformen, kennisinstellingen overheden en middenveld. Gedurende 3 jaar zullen de 60 deelnemers via design- en innovatietrajecten de collectieve uitdagingen samen oplossen, bedrijven en organisaties samenbrengen om experimenten op te zetten.
“Huren en delen zit in het hart van de circulaire economie. Door meer in te zetten op nieuwe business modellen zoals huren en delen vermijden we de overbodige inzet van materialen.” Brigitte Mouligneau – Transitiemanager van Vlaanderen Circulair
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir
“Bedrijven hebben ongetwijfeld diverse materialen die ze maar af en toe inzetten. Ook zij kunnen meer inzetten op huren en delen om te vermijden dat ze jarenlang haast ongebruikte en uiteindelijk verouderde apparaten stockeren. Huren en delen is een belangrijke schakel in de circulaire economie. Daarom steun ik dit initiatief samen met het partnerschap ‘Vlaanderen Circulair’.”
Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns
“De transitie naar een circulaire en duurzame toekomst moet voor iedereen mogelijk zijn. De Green Deal Huren en Delen maakt dit bijzonder tastbaar en laagdrempelig voor elke Vlaming. Met delen of huren verminderen we onze nood aan materialen en productie, en creëren we een goedkopere optie voor de gebruiker. Dit is een bijzonder waardevol initiatief, ik kijk uit naar de verdere ontwikkeling van deze sector.”
Sofie Ameloot, zaakvoerder van Huurland, zet met hun verhuuraanbod van grote machinerie al jaren in op de deeleconomie. “We moeten bouwen aan een wereld met meer zorg voor materiaal en grondstoffen. Deze Green Deal is daar een ideale start voor.” beaamt ze. Ook Frederic Lietaer van Eliet NV neemt enthousiast deel. “Als fabrikant van tuinmachines weten we dat we duurzaam moeten omspringen met grondstoffen. Deze Green Deal kan de juiste mentaliteitswijziging in gang zetten.”